rotator 11
Koperta
Kuchnia ochweśnicka

4 i 5 listopada 2013 roku zrealizowaliśmy szkolenie w ramach projektu „Kuchnia ochweśnicka produktem markowym Gminy Ślesin”. Uczestnikami warsztatów były osoby pracujące w branży gastronomicznej.

Głównym celem szkolenia była promocja oraz kultywowanie tradycyjnej kuchni regionalnej, a także przeniesienie na teren działania LGD dobrych praktyk dotyczących przygotowywania potraw z lokalnych produktów, a tym samym pobudzenie aktywności społeczeństwa zamieszkującego tereny wiejskie, ukierunkowanej na dalszy rozwój regionu.

Pierwszy dzień szkoleniowy był dniem zagadnień teoretycznych na temat historii i kuchni regionalnej. Drugi dzień to praktyczne warsztaty zajęciowe, mające na celu pokazanie, jak przyrządzać potrawy kuchni ochweśnickiej. Była to szansa, by swoje menu wzbogacić o dania kuchni regionalnej lub udoskonalić swój warsztat. Wraz z panią  Haliną Biesiadą, Przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich z Półwioska Starego przyrządziliśmy trzy potrawy regionalne: obsypunkę, pyrczoka i pieczoną faszerowaną gęś. Na deser upiekliśmy placek drożdżowy. Zainteresowanych tymi przepisami odsyłamy do Centrum Informacji Turystycznej w Koninie, gdzie niebawem ukaże się publikacja z przepisami.
 
Szkolenie zostało zorganizowane przez Lokalną Organizację Turystyczną „Marina” w Koninie. Projekt współfinansowany ze środków Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 Oś Leader, działanie 413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju.
 

Zdjęcia: LOT „Marina”

HerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerb
Realizacja LM Internet
projekt graficzny Artilon