Pierwsze Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra odbyły się 14 marca 2015 r. w Hotelu Atut****. W trakcie mistrzostw można było podziwiać całodniowe zmagania 7 wyselekcjonowanych drużyn, które oceniane były przez 7 - osobowe profesjonalne jury. Wydarzenie wzbogacone było atrakcjami w postaci licznych degustacji i zakończone wystawną galą. Sukces oraz zainteresowanie jakie odniosły pierwsze mistrzostwa przyczyniły się do zorganizowania ich kolejnej edycji.
W dniach 11-13.03.2016 r. Hotel Atut**** gościć będzie uczestników II Mistrzostw Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. Organizatorzy zapraszają do udziału zespoły reprezentujące restauracje i hotele z całej Polski. Tematem przewodnim konkursu będzie jesiotr i kawior z jesiotra oraz deser na bazie śmietany Debic i jednego dowolnego produktu podanego na porcelanie firmy Dajar. Konkurs odbędzie się w sobotę, 12.03.2016 r. Zgłoszenia uczestników do 1.03.2016 r. Regulamin konkursu i szczegółowe informacje dostępne są na: www.papaja.pl/?m=a&id=7215
II Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra zostały objęte Honorowym Patronatem przez: Marszałka Województwa Wielkopolskiego Marka Woźniaka, Starostę Konińskiego Stanisława Bielika, Prezydenta Miasta Konina Józefa Nowickiego oraz Burmistrza Miasta i Gminy Ślesin Mariusza Zaborowskiego.
Źródło: www.jesiotrikawior.pl