rotator 11
Koperta

                             

              „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Projekt „Kulturalnie i lokalnie – cykl szkoleń dotyczących tworzenia i promocji produktów lokalnych w powiecie konińskim” współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
 
Głównym celem projektu jest aktywizacja mieszkańców powiatu konińskiego na rzecz podejmowania inicjatyw w zakresie rozwoju obszarów wiejskich.
 
Pozostałe cele:

  • promocja działań edukacyjnych na obszarach wiejskich pozwalających zdobyć i rozwinąć umiejętności zawodowe społeczności lokalnej, rozwijać ich pasje i zainteresowania i promować dorobek kulturowy powiatu konińskiego;
  • propagowanie idei przedsiębiorczości na terenach wiejskich
  • poprawa jakości życia na obszarach wiejskich
  • wsparcie uczestników projektu poprzez udostępnienie wskazówek dotyczących promocji i sprzedaży produktów lokalnych;
  • zapoznanie z ideą produktu lokalnego jako czynnika rozwoju lokalnej przedsiębiorczości i podstawy działalności rynkowej
  • zaktywizowanie  mieszkańców  wsi,  tak  aby  byli  zainteresowani podejmowaniem inicjatywy w zakresie rozwoju obszarów wiejskich
  • upowszechnianie  dobrych  praktyk mających wpływ na rozwój obszarów wiejskich poprzez organizację wizyt studyjnych
  • promowanie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich w powiecie konińskim poprzez wydanie i dystrybucję folderu dot. produktów lokalnych powiatu konińskiego.


Partnerzy to lokalne grupy działania z powiatu konińskiego:
Stowarzyszenie „Solidarni w partnerstwie”
Stowarzyszenie „Między ludźmi i jeziorami”
Stowarzyszenie „Wielkopolska Wschodnia”
 
Uczestnicy projektu
Mieszkańcy powiatu konińskiego, w tym liderzy lokalni, koła gospodyń wiejskich, organizacje pozarządowe, spółdzielnie socjalne, gospodarstwa agroturystyczne i ekologiczne, rękodzielnicy i wytwórcy lokalni, a także indywidualni rolnicy zainteresowani wytwarzaniem i sprzedażą produktów lokalnych. W sumie 90 osób zamieszkujących 3 obszary LGD. Projekt zakłada aktywny udział osób młodych.
 
Okres realizacji
15 czerwca – 15 listopada 2016 r.
 
Działania:

  1. Kampania informacyjno-promocyjna, rekrutacja uczestników we współpracy z LGD-ami
  2. Szkolenie dla mieszkańców gmin objętych działaniem Lokalnej Grupy Działania „Solidarni w Partnerstwie” – 30 osób, 2 dni (1 dzień – cz. I - szkolenie teoretyczne dot. zakładania, funkcjonowania i finansowania działalności stowarzyszeń, spółdzielni socjalnych, itp.; cz. II. – szkolenie z wykorzystania nowoczesnych technologii informacyjno-komunikacyjnych w promocji i sprzedaży produktów lokalnych; 2 dzień – warsztaty dot. identyfikacji, tworzenia, rozwoju i promocji produktów lokalnych).
  3. Szkolenie dla mieszkańców gmin objętych działaniem Lokalnej Grupy Działania „Wielkopolska Wschodnia” – 30 osób, 2 dni (1 dzień – cz. I - szkolenie teoretyczne dot. zakładania, funkcjonowania i finansowania działalności stowarzyszeń, spółdzielni socjalnych, itp.; cz. II. – szkolenie z wykorzystania nowoczesnych technologii informacyjno-komunikacyjnych w promocji i sprzedaży produktów lokalnych; 2 dzień – warsztaty dot. identyfikacji, tworzenia, rozwoju i promocji produktów lokalnych).
  4. Szkolenie dla mieszkańców gmin objętych działaniem Lokalnej Grupy Działania „Między ludźmi i jeziorami” – 30 osób, 2 dni (1 dzień – cz. I - szkolenie teoretyczne dot. zakładania, funkcjonowania i finansowania działalności stowarzyszeń, spółdzielni socjalnych, itp.; cz. II. – szkolenie z wykorzystania nowoczesnych technologii informacyjno-komunikacyjnych w promocji i sprzedaży produktów lokalnych; 2 dzień – warsztaty dot. identyfikacji, tworzenia, rozwoju i promocji produktów lokalnych).
  5. Organizacja dwóch wizyt studyjnych w miejscach zajmujących się produkcją i sprzedażą produktów lokalnych – przykłady dobrych praktyk (wizyty w podmiotach będących przykładami umiejętności wykorzystania lokalnego dziedzictwa w stworzeniu a następnie sprzedaży produktów lokalnych (m.in. Spółdzielnia Socjalna 1979 w Gołuchowie zajmująca się produkcją mydła jako kontynuacją XVI-wiecznej tradycji funkcjonującej tam manufaktury mydlarskiej, Agroturystyka „Karczma Kaliska” – oferującego produkty z owoców ze starych sadów oraz z warzyw uprawianych w gospodarstwie metodami ekologicznymi. Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska).
  6. Opracowanie i druk folderu dot. produktów lokalnych powiatu konińskiego - publikacja zawierać będzie informacje o dziedzictwie powiatu oraz o zidentyfikowanych podczas warsztatów produktach.

Operacja pn. „Kulturalnie i lokalnie – cykl szkoleń dotyczących tworzenia i promocji produktów lokalnych w powiecie konińskim” mająca na celu aktywizację mieszkańców powiatu konińskiego na rzecz podejmowania inicjatyw  w zakresie rozwoju obszarów wiejskich współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej
w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

HerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerbHerb
Realizacja LM Internet
projekt graficzny Artilon